Laatste collecte voor ons diaconaal doel: geef jongens in Bihar een kansrijke toekomst

NGK Ermelo ondersteunt met het diaconale doel onderwijs voor jongens uit Bihar. Zij werden verhandeld en gedwongen te werken in fabrieken en werkplaatsen onder erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden. Vaak 12 uur per dag. Veel van hen raakten gewond door het werk, werden mishandeld. Het gaat om jongens tussen de 8 en 14 jaar. Justice and Care bevrijdde hen, samen met de politie, tijdens grote bevrijdingsoperaties in 2015 en 2016.  In totaal werden er ruim 2700 jongens bevrijd.  Een team van Justice and Care* kon de jongens in Bihar veilig naar huis brengen.

Impact op gemeenschap
Ruim 40% van de inwoners van de staat Bihar leeft onder de armoedegrens. Daarmee is Bihar de op een na armste staat van India.
In de dorpen in Bihar is geen onderwijs. Generaties zijn er opgegroeid zonder school. De meesten mensen zijn analfabeet. Er groeit bijna niets, het is er dor en droog en er is nauwelijks werk.
Justice and Care heeft in 2016 ervoor gezorgd dat de 38 jongens naar een kostschool konden gaan waar ze wonen en les krijgen. Dat vergroot hun kansen op een goede toekomst. Ze zijn in een veilige situatie waar ze kind kunnen zijn. Als de jongens hun school voltooien, zal dat grote impact op de gemeenschap hebben waar ze vandaan komen.

Apart programma
De jongens hebben erg moeten wennen aan het schoolleven. Niemand in hun omgeving was ooit naar school gegaan dus ze wisten ook niet wat ze konden verwachten. Dat leidde bij hen in het begin tot weinig zelfvertrouwen, een laag zelfbeeld en angsten.
Het nazorgteam van Justice and Care ontwikkelde daarom een apart programma van een uur na schooltijd. Dagelijks leren de jongens daar via groepsactiviteiten op speelse wijze studeren en sociale vaardigheden. Zoals communiceren, leiderschap, werken aan zelfvertrouwen en teamwork. Ook zorgt het team ervoor dat er in het programma voldoende tijd is voor ontspanning en spelletjes.
Als gevolg van dit programma zien we dat de jongens meer zelfvertrouwen en creativiteit hebben ontwikkeld. Ze nemen zelfs het voortouw om activiteiten te leiden tijdens het programma en maken het lokaal schoon, voor en na de bijeenkomst. Door dit programma zijn ze gemotiveerd om nog veel meer te doen met alle mogelijkheden die ze bij zichzelf hebben ontdekt.

Helpt u mee zodat de jongens ook na hun eerste jaar naar school kunnen blijven gaan? Er is 600 euro nodig om een jongen 1 jaar naar school te laten gaan.

Rahul
Rahul komt uit een familie waarin generaties werkten in een steengroeve om stenen te hakken. Dat gold ook voor Rahul. Het was heel bijzonder dat zijn moeder ermee instemde dat hij naar school zou gaan. Rahul werd op zeer jonge leeftijd gedwongen tot werken in de steengroeve. In plaats van dat hij iedere avond thuiskwam met rugpijn, doet hij nu met veel plezier ’s avonds zijn huiswerk. Dat stemt ons hoopvol over zijn toekomst.

Nitin
Nitin is geboren in een zeer arme familie. Er was geen geld om hem naar school te laten gaan. Hij moest op vroeg leeftijd werken om geld binnen te brengen voor de familie. Nitin wilde heel graag naar school om te kunnen werken aan een beter leven dan dat van de familie waar hij uitkomt. Hij droomt van een baan als docent waarin hij jonge jongens kan helpen die nu geen toekomst hebben.

*Justice and Care, een internationale mensenrechtenorganisatie die slachtoffers van mensenhandel en andere vormen van slavernij  opspoort, bevrijdt en ondersteunt. www.justiceandcare.nl