Vanmorgen in het Nederlands Dagblad (28-4-2016)

Met snelle duimbewegingen scrolt dominee Tanko S. langs heftige foto’s op zijn mobiel. Een man met een kapotgestriemde rug, verminkte kinderen na een aanslag, een geblakerd kerkgebouw flitsen voorbij. Het zijn geen slachtoffers van de beruchte Boko Haram, maar van Fulani-herders, militante nomaden die de islam aanhangen.
Abuja

‘Kijk, hier een groep wezen in Taraba’, wijst Tanko – een pseudoniem uit veiligheidsoverwegingen – op een foto met halfnaakte kinderen. ‘Ze hebben geen ouders meer. Toch gooide iemand een bom de compound binnen.’

Op zijn Whatsapp staat een krantenbericht over de ontvoering van drie predikanten op 21 maart in de provincie Kaduna. Onder hen was dr. Emmanuel Dziggau, die manipulatie van de verkiezing voor een nieuwe voorzitter van de Christian Association of Nigeria (CAN) in juli resoluut had afgewezen. Na tien dagen kwamen Dziggau en een andere predikant weer vrij. Het lijk van collega Iliya Anto, ziek achtergelaten door de ontvoerders, werd kort erna teruggevonden in de bush. De ontvoering was een grote schok voor veel Nigeriaanse christenen.

herdersstok

Het toenemende aantal aanslagen van Fulani-herders zorgt overal in Nigeria voor paniek. Vooral onder christenen groeit de angst. In Taraba, een overwegend christelijke provincie in Oost-Nigeria, luiden kerken de noodklok. ‘Meer dan vierduizend kerken zijn verwoest of platgebrand. De moordpartijen gaan, ondanks beloften over bescherming door de autoriteiten, gewoon door’, klaagt pater James Vontih in een recente smeekbede van de gezamenlijke Nigeriaanse kerken aan het slachtofferfonds in Abuja. … (zie verder het ND)